چگونگی حل اختلاف بین اجیر و مستأجر در فقه و حقوق
دسته: حقوق
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 1207 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 172
چگونگی حل اختلاف بین اجیر و مستأجر در فقه و حقوق
قیمت فایل فقط 22,000 تومان
چکیده:
قرارداد اجارهی اشخاص بعد از عقد بیع از پرکاربردترین عقود محسوب میشود و به همین دلیل، بروز اختـلاف در این عقد اجتناب ناپذیر است. اما با شناسایی اختلافات میتوان تا حدود زیادی از بروز آنها جلوگیری کرد و یا در صورت بروز با روشی مناسب به اجرای عدالت و احقاق حق پرداخت .
این نوشتار با هدف مذکور و با عنوان«چگونگی حل اختلاف بین اجیر و مستأجر در فقه و حقوق» با طبقهبندی اختلافات اجیر و مستأجر، در قرارداد اجاره از انعقاد عقد تا خاتمهی آن به این مهم میپردازد. در حل اختلافات اجیر و مستأجر با تعیین موقعیت مدعی و منکر وظایف هر یک از طرفین مشخص شده و آثـار مترتب بر اثبات یا نفی دعـوا نیز معلوم میگردد. همچنین علاوه بر اصـول کلی دادرسی، قـواعد مـاهوی نظیـر اصل صحت، استصحاب، برائت و یا اشتغال در تشکیل و آثار قرارداد اجاره حسب مورد، جاری میشود.
کلمات کلیدی:
مدعی، منکر، تداعی، اجارهی اشخاص، اجیر، مستأجر
مقدمه
بیگمان روابط اجتماعی افراد بشر امری ضروری است و پذیرش تعهدات در جامعهی انسانی لازمهی این روابط میباشد. قوام زندگی و همزیستی مسالمتآمیز افراد بشر نیز در سایهی احترام و پایبندی به التزامات و تعهدات امکانپذیر است.
در اهمیت این احترام و پایبندی همین بس، که خدای تبارک و تعالی در قرآن کریم در مواضع متعددی، آن را مورد تأکید قرار داده است. از جمله در سوره اسراء آیه 34 میفرماید: «به عهد خود عمل کنید و به آن پایبند باشید که هر کس در برابر عهدش مسئول است».
اگرچه دین مبین اسلام بر تنظیم و ساماندهی روابط اجتماعی افراد بشر تأکید دارد ولی بروز اختلافات، امری اجتنابناپذیر و مقتضای ذات و طبیعت انسانی است . بنابراین اقدام در جهت رفع اختلافات و حفظ روابط مسالمتآمیز افراد و احقاق حق و عدالت، از ویژگیهای یک حکومت پویا است.
نوشتار حاضر، با عنوان «چگونگی حل اختلاف بین اجیر و مستأجر در فقه و حقوق» با هدف مذکور، به ارائهی طریق میپردازد و ناظر به بخشی از اختلافات است که ممکن است در روابط اجیر و مستأجر بروز نماید. این نوشتار تحت عناوین زیر، بیشتر معرفی میگردد.
طرح مسأله
عقد اجاره در قانون مدنی به اعتبار موضوع به سه گروه تقسیم شده است که یکی از آنها اجارهی اشخاص میباشد. اجارهی اشخاص عقد معوضی است که به موجب آن شخصی در مقابل اجرت معین ملتزم به انجام کاری میشود. زندگی اجتماعی افراد، از دیرباز موجب شدهاست که عدهای برای امرار معاش، نیروی کار خود را در مقابل اجرتی متناسب در اختیار دیگران قرار دهند. در این قرارداد طرفین تعهداتی را برعهده میگیرند و از لحاظ فقهی و حقوقی باید به تعهدات خود پایبند باشند ولی گاهی به دلایل مختلفی از انجام تعهدات خود سر باز میزنند که منشأ بروز اختلافاتی میشود. این اختلافات میتواند ناظر به اصل انعقاد قرارداد یا نحوهی اجرای آن و یا مربوط به خاتمهی قرارداد باشد.
این نوشتار با تکیه بر منابع فقهی و حقوقی، با پاسخگویی به سؤالات زیر، درصدد ارائهی روشهایی مناسب برای حل اختلافات اجیر و مستأجر است.
قیمت فایل فقط 22,000 تومان
برچسب ها : چگونگی حل اختلاف بین اجیر و مستاجر در فقه و حقوق , چگونگی حل اختلاف بین اجیر و مستاجر در فقه , چگونگی حل اختلاف بین اجیر و مستاجر در حقوق , چگونگی حل اختلاف بین اجیر و مستاجر , چگونگی حل اختلاف بین مستاجر و اجیر